jueves, 31 de diciembre de 2009
Fi de l'assignatura
Fira de les TIC's
Oscar Brahim, de professió contrapublicista
Visita al TEB Raval
L'educació per a la comunicació i els paper dels educadors socials
Les TIC's són una eina que en els nostres temps s'han convertit en pràcticament imprescindibles per treballar; i si són imprescindibles és pel simple fet que són a tot arreu on mirem, per tant cal tenir-les sempre present quan volguem abordar qualsevol cas o situació. Per aquest motiu, quan és vol platejar un programa integral d'educació pels mitjans, cal tenir sempre present en primer lloc al subjecte al qual va dirigit el programa, ja sigui un nen, un jove, un adult... i el que és més important també cal tenir en compte quin és el seu entorn més proper i més immediat i aleshores valorar quines són les necessitats que té la persona en qüestió. A partir d'aquí, l'objectiu d'un educador no és el de donar una solució directa per resoldre qualsevol problema, sinó que el que ha de fer és oferir tot un seguit d'eines que puguin ajudar al subjecte a escollir de manera lliure i sense cap tipus de pressió com vol afrontar la seva situació.
miércoles, 28 de octubre de 2009
Tecnoautobiografia
Una tecnoautobiografia reflexa la vida d’un mateix relacionada, tal i com el propi nom indica, amb la tecnologia.
A través d’aquest video, pretenc mostrar el que ha suposat la tecnologia al llarg de la meva vida i com s’ha vist influenciada i també beneficiada.
Evidentment no s’hi reflexa absolutament tot, sols he voglut mostrar algunes etapes destacades i que per mi són de les més importants.
Per començar es mostren imatges de fa uns anys quan jugaba a bàsquet amb el meu equip de tota la vida, el Bàsquet Llor, on no sols érem un equip sinó que erem un grup d’amics molt units. Aquesta etapa l’he relacionada amb la tecnologia organitzativa, ja que per jugar bé un partit i guayar, és necessari planificar algun tipus d’estratègia prèvia; també l'he relacionat amb a tecnologia simbòlica ja que a l’hora de jugar amb qualsevol equip cal sentir i defensar uns colors, un escut...
Seguidament apareixen imatges de la feina. Els meus pares són pagesos i jo des de sempre els he ajudat en el que pugués ja que a mi m’agrada i per ells suposa una alegria. Aquesta part l’he relacionada amb la tecnologia artefactual ja que destaco els avenços tecnològics al camp que permeten simplificar i agilitzar la feina i la fa menys dura del que seria sense l’ajuda de les màquines: carretilles, transpalets, màquines per llaurar...
A continuació, es segueix amb més tecnologia artefactual ja que parlo d’internet, eina a la qual li donc les gràcies ja que a través d’ella vaig conèixer a la meva parella; per tant sóc dels que opina que és possible trobar l’amor a través de la xarxa.
Després d’internet torna a aparèixer la tecnologia artefactual, però aquesta vegada convinada amb la simbòlica. Treballo alguns caps de setmana al Circuit de Catalunya quan hi ha competicions ja que m’agrada bastant el tema del motor, sobre tot la Fórmula 1 i les motos. És aquí on apareix la tecnologia artefactual, i es convina amb la simbòlica ja que cadascú és un fidel seguidor d’alguna escuderia o d’algun pilot.
Posteriorment al tema del motor, torna a sortir la tecnolgia artefactual, però en aquest cas referint-se als videojocs, dels quals en sóc un apassionat. Destaco aquí dues coses, la primera i l’última videoconsola que he tingut; la mítica Game Boy (del qual he escollit el clàssic joc del Tetris) i la Wii (de la qual he triat el joc de tenis típic i el Mario Kart, el meu preferit).
Finalment, per acabar amb la tecnoautobiografia, es veuen imatges de la meva família dins de la tecnologia organitzativa.
Tal i com he dit al principi, mostrar-ho tot és bastant complicat, però si hagués tingut oportunitat, també hi hagués afegit imatges relacionades amb la música, el cinema, el teatre, la literatura... i un llarg etcètera.
De la Web 2.0 a l’Educació 2.0
Els investigadors d’aleshores necessitaven alguna eina per tal de comunicar-se d’una manera còmode i ràpida i és aleshores quan, amb l’aparició d’internet, soreix la Web 1.0 (evidentment no aparegué del no res). La seva funció era la de transmetre algun tipus d’informació. Les pàgines webs eren estàtiques, sense cap tipus de complexitat; per dir-ho d’una manera planera, eren com simples fulls de text que es veien a través d’una patalla.
Posteriorment, sorgeix la Web 2.0 que suposa una veritable revolució. Ja no es tracten de simples pàgines plenes de text per transmetre alguna informació. Tenen un disseny estudiat per fer-ho atractiu. Esdevé un espai interactiu on tothom té la possibilitat de compartir informació perquè la resta ho vegi accedint amb tota comoditat i amb l’avantatge de poder donar la seva opinió, donar d’altres punts de vista... en definitiva es podria dir que la Web 2.0 la fem entre tots; som tots.
Es pot fer un clar paral·lelisme entre la Web 1.0 i la Wéb 2.0 amb l’educació. L’educació que coneixem avui en dia dista amb bastanta claredat de l’educació que, sense anar més lluny, van rebre els nostres pares. Hi ha hagut una clara evolució que esperem hagi estat a millor. Ara podem dir que l’educació és molt interactiva. Ja no tot es limita a assistir a una aula, seure al pupitre, prendre apunts, i fer un examen. Avui en dia, ja no cal assistir a una aula per estudiar ja que hi ha la possibilitat d’estudiar des de casa, a distància. Ja no tot es fa passar per un examen. Es dóna sovint més valor a les reflexions que un mateix fa que no a conèixer tots els rius d’un país per exemple. Hi ha més llibertat a l’hora de decidir com es vol estudiar, com es vol fer la feina... Tothom pot dir la seva i es tenen més en compte les opinions dels alumnes. I possiblement, el que considero més important, ja no és només l’alumne el qui aprèn dels professors, sino que ara els professors també aprenen dels seus alumnes.
(Reflexió feta a partir de la conferència oferta per Xavi Giró sobre la Web 2.0)
martes, 27 de octubre de 2009
La tecnologia ens rodeja
- Tecnologia artefactual: és la més comuna; la que tots coneixem. Són aquells aparells que ens permeten dur a termes diverses tasques i activitats de la nostra vida quotidiana amb molta més facilitat. Per exemple, els ordinadors, el transport, els electrodomèstics...
- Tecnologia simbòlica: el nom ja ens ho diu; és aquella tecnologia que es fa a través de la reproducció d'una imatge com a representació d'alguna cosa. Per exemple, escuts, símbols matemàtics, pentagrames, mapa, senyal de trànsit, bandera...
- Tecnologia organitzativa: no s'identifica amb cap símbol, i suposa l'organització d'una comunitat amb alguna finalitat. Per exemple, una orquestra, la família, una manifestació, els castellers...
- Biotecnologia: és aquella tecnologia que utilitza aspectes tècnics amb l'objectiu de modificar la vida humana i animal. Per exemple, les vacunes, la fermentació, les dietes, la fecundació in vitro, els medicaments, les drogues...
Un cop vist la gran varietat i tipus de tecnologies que hi ha i que ens envolta... semba bastant complicat poder suposar un món sense tecnolgia. La pregunta ara seria: què no és tecnologia?
miércoles, 21 de octubre de 2009
Quin model de societat de la informació volem construïr i quin paper poden jugar les TIC en aquest procés?
jueves, 24 de septiembre de 2009
Immigrant o natiu digital? Dependent, gràcies.
El dubte va sorgir a l'hora de pensar en la gran quantitat de tecnologia que ens envolta i que més o menys domino amb poques dificultats... i en segons quins casos amb bastant bon domini d'algunes. I al moment de llegir l'article de Francis Pisani (Los "nativos" del mundo digital y el futuro de las TIC) i algunes de les característiques dels natius digitals, he de reconèixer que m'he sentit bastant identificat en aspectes com per exemple la manera d'escriure els sms, la manera d'utilitzar els programes de missatgeria instantània o també la manera de jugar als videojocs online.
Tot i així... després de donar-li voltes, voltes i més voltes, i tot i ser plènament conscient que he nascut a l'era de la tecnologia... no sabria cap a quin costat de la balança decantar-me... Immigrant? Natiu? La veritat que en el fons no en tinc ni idea... en tot cas s'hauria de batejar un grup per aquells que estem entre mig dels dos.
De conclusió no n'he tret cap... segueixo igual d'embolicat... no em podria definir ni com a immigrant digital ni com a natiu digital, però el que si que podria dir i afirmar, és que sóc "Dependent digital". No m'imagino a aquestes alçades de la vida poder viure sense cap eina tecnològica de les que tenim tots ara i que tant ens faciliten la vida.
Per tant... a la pregunta... Et consideres immigrant o natiu digital? La meva resposta és: dependent digital, gràcies.