jueves, 31 de diciembre de 2009

Fi de l'assignatura

Tot té un principi i un final, i ara li ha arribat el final a l'assignatura. No fa res que la vàrem començar i ja li estem a punt de dir adéu (si l'aprovem és clar). A priori era una assignatura que em plantejava bastants dubtes perquè el seu nom era tant llarg que no em quedava massa clar de que aniria la història... a part de coses relacionades amb tecnologia. Però gràcies a tot el que he aprés, primer vull destacar que m'he adonat que la tecnologia va molt més enllà del que jo pensava en un primer moment, no es queda en un simple ordinador o un videojoc sinó que va molt més enllà.

Partint de la base que els ordinadors i jo no ens solem portar massa bé, crec que he tret bon profit a l'assignatura, sobretot a l'hora d'aprendre a utilitzar diferents eines a l'hora de treballar en un futur com poden ser una wiki, un programa per a fer videos o aquest mateix blog. És evident que tot i que aquesta matèria ja acabi, tot està tot après, ni molt menys... encara queden infinites coses, i tal i com avancen les coses avui en dia, mai es podrà arribar a conèixer tot, però sempre va bé saber coses, per petites que siguin i que a vegades creiem que no ens serviran per res perquè si ens ho ensenyen és perquè un dia o altre, abans o més tard, pot ser ho necessitem.


Fira de les TIC's

El darrer dia de classe, vàrem tenir l'oportunitat de gaudir de la presentació dels diferents projectes dels companys a través de diferents estants com si d'una fira es tractés. Tots els projectes que tenien com a objectiu el de plantejar alguna acció educativa en diferents casos i situacions exposats a través d'una wiki. Seria impossible poder explicar cadascun dels projectes i per això només voldria comentar que em van semblar molt interessants tots aquells per on vaig passar, i també voldria fer una felicitació a tots els grups ja que, per ser alumnes de primer any i no tenir massa idea de res vam fer, des del meu punt de vista, una bona feina, millorable si, però molt bona. Per tant les meves felicitacions a tots i gràcies per deixar-nos gaudir d'una tarda tant i tant interessant!

Contrapublicitat





Oscar Brahim, de professió contrapublicista


Oscar Brahim és un home d'Argentina, taxista de professió, conegut per la seva oposició més directa al bombardeig constant que patim de publicitat. AAñadir imagen través d'un documental que explica a través d'ell tot allò que fa, es pot veure la seva oposició als grans publicistes, i el que fa per expressar tanta disconformitat amb el sistema és una tasca de contrapublicitat. Això vol dir que, agafa qualsevol anunci que es pugui trobar pel carrer i li fa algunes modificacions per tal de canviar el missatge que a priori volia transmetre l'anunciant. Així fa una tasca de reivindicació constant ja que es tracta d'anuncis que tothom veu al carrer i li crida més l'atenció pel fet de que ha estat modificat.

Visita al TEB Raval

Vàrem tenir l'oportunitat de fer una visita al TEB Raval, un casal de joves ubicat al barri del Raval de la ciutat de Barcelona. És tracta d'un casal que podríem determinar una mica atípic a com a la societat té el concepte d'un casal qualsevol de joves. Allà tot girà entorn a l'ús de les teconologies i de la comunicació ja que ho veuen com una eina imprescindible per a la plena integració dels joves d'un barri marginal com és el Raval. El TEB coordina el projecte d'Òmnia que té com a objteciu apropar la tecnologia als barris més marginals. Des d'allà duen a terme tallers i activitats relacionades directament amb els ordinadors com poden ser per exemple la creació de blogs; però és un casal que va més enllà del simple fet de fer servir l'ordinador i internet. També s'hi duen a terme activitats de cine fòrum, on en els veuen diferents pel·lícules i després xerren al respecte d'aquesta. A més a més tenen també una emisora de radio on ells fan els seus propis programes radiofònics i un munt d'activitats més que podreu descobrir entrant en la seva pàgina web:

L'educació per a la comunicació i els paper dels educadors socials

Les TIC's són una eina que en els nostres temps s'han convertit en pràcticament imprescindibles per treballar; i si són imprescindibles és pel simple fet que són a tot arreu on mirem, per tant cal tenir-les sempre present quan volguem abordar qualsevol cas o situació. Per aquest motiu, quan és vol platejar un programa integral d'educació pels mitjans, cal tenir sempre present en primer lloc al subjecte al qual va dirigit el programa, ja sigui un nen, un jove, un adult... i el que és més important també cal tenir en compte quin és el seu entorn més proper i més immediat i aleshores valorar quines són les necessitats que té la persona en qüestió. A partir d'aquí, l'objectiu d'un educador no és el de donar una solució directa per resoldre qualsevol problema, sinó que el que ha de fer és oferir tot un seguit d'eines que puguin ajudar al subjecte a escollir de manera lliure i sense cap tipus de pressió com vol afrontar la seva situació.


En el cas que ens acull, les TIC's, l'educador jugaria el paper de l'educomunicador, tal i com cita Mario Kaplún al seu llibre "Una Pedagogía de la Comuniación". És important que un educador tingui la capacitat, difícil per cert, de saber comunicar, de saber transmetre de la millor manera possible allò que vol dir, i per això s'ha de tenir molt present a qui s'està dirigint, ja que no és el mateix, per exemple, treballar en un CRAE on es treballa amb nens, que en un casal per a gent gran, ja que el llenguatge que s'utilitza és totalment oposat per qüestions d'edat; així com tampoc és el mateix el llenguatge que es pugui utilitzar en un barri de classe alta que un barri pobre.


En conclusió, l'educador ha de saber oferir unes eines als subjectes de l'educació perquè aquests puguin escollir les que més els hi convinguin.